maanantai 21. lokakuuta 2019

Totuus yhdestä vauva-ajasta

Heippa taas! :) Löysin viime viikolla vanhan blogini kätköistä tekstin, jonka olen kirjoittanut esikoisen vauva-aikana. Ajattelin jakaa sen teillekin, koska se sisältää paljon omia pelkojani ja vauva-ajan todellisuutta. Toivottavasti tämä rauhoittaisi jotakuta! Vauvat ja vauva-ajathan on tosi yksilöllisiä, mutta sanoisin, että pääasiassa elämä terveen"perusvauvan" kanssa on kuitenkin aika ihanaa, toisin kuin pelotellaan:)

"Noniin, siitä se nyt alkaa, 10 vuoden univelat", "käykää nyt vielä elokuvissa, kohta et pääse rauhassa edes vessaan".



Loppuraskaudesta kävin ihan paniikissa joka ilta piiitkässä, kuumassa suihkussa ajatellen, että seuraava kerta on sitten joskus viiden vuoden päästä. Ultrakuvissa viuhtoi melkoinen ikiliikkuja ja mun ja miehen vauva-ajat ja temperamentit tietäen odotettiin super-energistä, äärimmäisen kovapäistä koliikkivauvaa. Hyvästi lämmin ruoka, lämmin kahvi, yöunet, parisuhde, oma aika, sosiaalinen elämä....!



Ja kuinka sitten kävikään! Meille syntyi terve, maailman rauhallisin, tyytyväisin ja iloisin vauva! :D Ollaan koko vajaa neljä kuukautta ihmetelty, että voiko vauvat olla tällaisiakin. Eikö ne huudakkaan 24/7? Voiko ne oikeasti nukkua läpi yön, joka yö?



Vastasyntyneenä mini-mies heräsi kellontarkasti syömään kolmen tunnin välein. Se teki arjesta aika helppoa, kun pystyin helposti suunnittelemaan omat syömiset jne. ajoille, jolloin vauva nukkuu. Ihan pienenä mini-mies kyllä sai iltaraivarit ennen yöunia, mutta nekin pääsääntöisesti loppuivat 5-30 minuutissa. Nykyään pikkumies nukkuu öisin n. 11 tuntia mun kainalossa♡ Syö kyllä välissä useamman kerran, mutta kun vauva tosiaan nukkuu mun kainalossa niin se on oppinut hakeutumaan meijereille silmiään avaamatta :D itse joudun niinkin paljon havahtumaan, että vaihdan välillä vauvan puolta täydemmän meijerin ääreen. Illan nukahtamisetkin ovat sujuneet jo jonkin aikaa oikein kivuttomasti :) Mini-mies nukahtaa siinä 20-21 välillä yleensä, joten on ollut ihan luksusta saada illalla vähän sitä omaa aikaa.



Valveilla ollessa seurustellaan mini-miehen kanssa niitä näitä :) On ihan mahtavaa, kun on vauva, joka viihtyy hyvin itsekseenkin leikkimatolla tai sitterissä. Jos joskus väsymys alkaa kiukuttaa niin rintareppuun vauva nukahtaa yleensä hyvin äkkiä. Muuten se sit lähinnä hymyilee ja nauraa :) ♡ Viime viikolla repäistiin ja käytiin kaupungilla. Koko 3,5 h reissun aikana mini-mies ei inahtanutkaan! Mikäs äidin oli siinä kahvilan terassilla istuessa elävää musiikkia kuunnellen, kun vauva viihtyy vaunuissa leikkien pienellä nalle-lelulla. Jossain vaiheessa mini-mies laittoi itselleen tutin suuhun ja alkoi päiväunille :D Imetykset hoidettiin onnistuneesti huivin suojissa.



Noh, kaikkihan ehtii vielä muuttua moneen kertaan ja kohta arkeen tuleekin uusia haasteita, kun aletaan syömään myös kiinteitä. Ja sitten kun vauva lähtee liikkeelle niin saa nähdä loppuuko äidin rento kahvittelu siihen :D Mutta mun elämää vauva-arki ei niin hirveästi (vielä ainakaan) mullistanut, koska muutenkin viihdyn kotona vähän turhankin hyvin. Ei ole siis tarvinnut hyvästellä jokaviikkoisia brunsseja ja dinnereitä (ai kiesus, että inhoan tota sanaa :D), tosin tällaisen vauvan kanssa nekään tuskin ois mahdottomuus.. Mutta viihdyn edelleen pelottavan hyvin kotona. Nyt on vaan yksi ihana seuralainen lisää viihdyttämässä :)



Mutta halusin kirjoittaa tämän kannustukseksi odottajille ja vauvahaaveilijoille: ei se vauva-arki välttämättä ole täyttä tuskaa! :D Se voi olla tosi ihanaakin, jos hyvä tuuri käy :) ja ihania hetkiä siihen sisältyy varmasti, oli arki sitten millaista tahansa. Kannattaa toki mielummin henkisesti varautua siihen vaikeampaan arkeen, koska sitten voi yllättyä positiivisesti... Tosiaan asiat voi mennä näinkin ihanasti, että äidin arki on täynnä lämmintä ruokaa, lämmintä kahvia, lämpimiä suihkuja rauhassa, vauvan ihania nauruja ja höpöttelyjä, pitkiä lenkkejä vaunujen ja koirien kanssa, pitkiä yöunia jne. Ollaan melkoisen onnekkaita!! :) ♡

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja kysymykset tänne!